Relation & Brands front-end-utvecklare Anna Forsberg svarar på frågor om mobilanpassning

Anna Forsberg, front-end-utvecklare på Relation & Brand
Anna Forsberg, front-end-utvecklare på Relation & Brand

Allt mer av den digitala kommunikationen anpassas idag till mobiler och läsplattor, något som inte är så konstigt med tanke på att 58 % av svenskarna har en smartphone*. Ju mer vana vi blir vid att vara uppkopplade med våra mobiler, desto mer olika saker använder vi den till. ISCB´s undersökning IT bland individer 2012 kan vi se att 46 % använder mobilen för att kolla sina mail, 45 % för att kolla nyhetssidor och 40 % för att delta i sociala nätverk.

De flesta kollar alltså mailen i sin mobil så om ditt företag använder e-post som kommunikationskanal kan det vara en bra idé att börja fundera på att mobilanpassa era e-postmallar.

Anna Forsberg, front-end-utvecklare på Relation & Brand hjälper idag flera stora företag med att mobilanpassa deras e-postmallar. Här svarar hon på frågor om mobilanpassning av just e-post-kommunikation och vad som skiljer en mobilanpassad e-postmall från en ”vanlig”.

Varför är det viktigt att anpassa sina mail till mobilen?

A: Allt fler öppnar sina mail i en mobil idag, något som vi tydligt ser i öppningsstatistiken. Så vill man som avsändare vara säker på att mottagaren kan ta del av budskapet på ett bra sätt så är det viktigt att det är anpassat till alla olika typer av enheter som mottagarna skulle kunna öppna mailet i.

Vad är det som skiljer ett mobilanpassat mail från ett ”vanligt” mail?

A: För att öka läsbarheten är storleken på bokstäver oftast lite större för mobil och vi jobbar även med ett ökat radavstånd. Det är extra viktigt när det kommer till länkar, eftersom våra klumpiga fingrar lätt trycker på fel länk om det inte är gott om plats mellan dem.

En annan viktig aspekt är att mailet ska anpassas till skärmens storlek och att man aldrig ska behöva zooma in/ut eller scrolla i sidled för att kunna läsa. I en mobilversion av ett mail ska information helst inte presenteras på bredden utan hellre hamna under varandra så att man endast behöver scrolla nedåt i mailet. Du kan t.ex. skapa ett mail som visas i två kolumner när mailet öppnas i en dator, men endast i en kolumn när den öppnas i en mobil.

 

Finns det några nackdelar med att mobilanpassa?

A: Egentligen inte. Något som däremot är viktigt att tänka på är att alla enheter beter sig på lite olika sätt, ett mail behöver därför inte se exakt likadant ut i en iPhone som i en Android. Det finns dessutom några få e-postklienter och enheter som inte kan läsa in en mobilanpassad version eftersom de har sina egna standards. Exempel på sådana är G-mail och Blackberry. Generellt är det inget problem då det är så få som har just de här enheterna, men om just din kundgrupp bara har Blackberrys eller Gmail-adresser, så kan det vara värt att tänka till hur man ska göra. Då finns det andra lösningar som lämpar sig bättre.

Är det svårare att skapa ett mail som är anpassat för mobil?

A: Inte för våra kunder eller den som jobbar i den mobilanpassade mallen. Där bygger man sina mail i en och samma mall, precis på samma sätt som när man skapar ett ”vanligt” mail. För mig däremot som bygger själva mallen från grunden blir det mer jobb, eftersom det måste läggas till regler som disponerar om mailets innehåll beroende på vilken pixel-bredd den skärm som öppnar mailet har. Det är stor skillnad på en vanlig mall och en mobilanpassad mall om man tittar bakom kulisserna, dvs i koden som bygger upp mallen.

Vilken effekt kan man förvänta sig efter att ha anpassat sina mail till mobil?

A: Har du en stor kunddatabas som din e-postkommunikation går ut till så kan du se en stor effekt, både när det kommer till öppningsfrekvensen och till antal klick. Någon generell siffra kan jag inte ge på rak arm, men för vårt senaste utskick som gjordes för en av våra större kunder så ökade öppningsfrekvensen från 20 % till 40 % efter det att vi mobilanpassat mailet.

Share