Ditt nyhetsbrev – 8 tips för dig som vill få bättre resultat

Skicka nyhetsbrev - 8 tips för dig som vill få bättre resultat Ditt nyhetsbrev är, om du använder det på rätt sätt ett av de mest kraftfulla verktyg som finns när det gäller att skapa och utveckla relationen du har till dina kunder. Syftet med ett nyhetsbrev är inte bara att sälja utan även att få dina kunder och dina potentiella kunder att behålla intresset för dig, dina produkter och dina tjänster. Det är i de flesta fall lättare att få folk att läsa nyhetsbrev än ”säljmaterial” och det är lättare att få folk att läsa en artikel än en annons. Därför är det en smart idé att sända ett nyhetsbrev för att få ut ditt budskap om dina produkter och tjänster.

Vad ska du skriva om i ditt nyhetsbrev?
Du kan i princip skriva om vad du vill i ditt nyhetsbrev. Men tänk på målgruppen. Vad får de ut av att läsa nyhetsbrevet? Sätt på dig kundernas skor och fundera på vad de skulle vilja läsa om. Vad behöver de veta för att fatta ett köpbeslut? Det finns massvis med saker du skulle kunna skriva om. Till exempel:

1. Vad är kundnyttan av dina produkter och tjänster?

En av fördelarna med nyhetsbrev är att du har plats att berätta mer om dina produkter och tjänster än vad du till exempel har i en annons. Med andra ord kan du utbilda dina nuvarande och potentiella kunder när det gäller dina produkter och tjänster. Då ska du naturligtvis både berätta om dina produkters egenskaper och fördelar. Men vad är egentligen skillnaden? Det är många som blandar ihop egenskaper och fördelar. Och för att vara extra tydliga: Det är i princip ingen om köper dina produkters egenskaper. De köper vad de egenskaperna gör för dem. Låt oss ta ett exempel. De flesta, om inte alla, bilar har idag krockkuddar installerade i bilarna. Krockkuddarna är en av bilens egenskaper. Och vad gör krockkudden för bilföraren? Jo, om du krockar så löser krockkudden ut och räddar ditt liv. Det är det som är fördelen: Den räddar ditt liv. Lägg mer kraft på att beskriva fördelarna än egenskaperna så säljer du mer i ditt nyhetsbrev.

2. Vill folk läsa produktfakta eller framgångshistorier?

Storys eller kortare berättelser är mycket omtyckta i nyhetsbrev. Varför? Jo, därför att det är i de flesta fall mycket intressantare att läsa om människor och det verkliga livet än att läsa om ren fakta. Så istället för att bara rabbla upp dina produkters egenskaper och fördelar så prova att berätta om dem i en story. Hur någon annan har upplevt fördelarna på riktigt. Storys är också bra eftersom när man väl kommit in i berättelsen så vill man oftast veta slutet. Och det här kan vi till exempel använda för att få folk att klicka sig vidare till din hemsida eller e-butik. Börja storyn och lägg sen en länk så att läsaren får klicka sig vidare för att läsa mer. Det funkar kanonbra om du har en bra story.

3. Ska du ge tips i ditt nyhetsbrev?

Tips och listor är ofta populära i nyhetsbrev. Du kan till exempel skriva en artikel med titeln, ”5 tips för en grönare gräsmatta” om du säljer gräsfrön. Fundera igenom vad din målgrupp skulle vara intresserade av att veta och skriv sedan en artikel där du bjuder på dina tips. Tänk dock på att folk blir uttråkade om de bara får tips hela tiden. Variera därför innehållet i ditt nyhetsbrev för att få bäst effekt.

4. Behöver ett nyhetsbrev vara underhållande?

”Du kan inte få folk att köpa genom att tråka ut dem”, har någon sagt. Och det stämmer. Vi får idag enorma mängder med e-post. För att du, ditt företag och ditt nyhetsbrev ska sticka ut måste du vara lite underhållande för att få engagerade läsare. Och det är engagemang du är ute efter. Om dina läsare inte engagerar sig (kommenterar på bloggen, köper dina produkter eller i alla fall ställer frågor) så har du problem. Prova med att lätta upp stämningen en aning när du skriver eller ändra innehållet.

5. Ska du ha erbjudanden i ditt nyhetsbrev?

Självklart ska du ha med erbjudanden i varje nyhetsbrev. Vilken typ av erbjudande och hur många beror så klart på vilken typ av produkter eller tjänster du säljer. Tänk på att hela tiden variera dina erbjudanden så att det inte är samma erbjudande varje gång. Enda gången du ska köra samma erbjudande är om du har ett som fungerar riktigt, riktigt bra. Fortsätt i så fall med det erbjudandet tills du inte får lika bra respons.

6. Hur ofta ska du skicka ut nyhetsbrevet?

Det beror på en mängd olika faktorer. Men här är ett generellt svar: När du har någonting intressant att berätta för målgruppen. Det kan vara ett nytt erbjudande, en ny produkt, ett nytt tips och så vidare. Du bör dock skicka ut ditt nyhetsbrev minst en gång per månad annars glömmer dina prenumeranter bort dig. Och du bör skicka ut nyhetsbrevet regelbundet. Gärna vid samma tidpunkt varje gång, till exempel torsdagar klockan 10.00. Om du gör det så kommer dina prenumeranter att förvänta sig ett nyhetsbrev från dig och ditt företag vid den tidpunkten. Det är ett sätt att göra det på. Ett annat är att testa dig fram. Om du idag skickar ut nyhetsbrevet en gång i månaden så prova att skicka varannan vecka. Ser du någon skillnad på responsen? Är det fler som köper när du skickar oftare? Fler som avanmäler sig? De flesta tror att deras prenumeranter kommer att avanmäla sig om man skickar oftare. Men så behöver inte vara fallet. Många gånger är det tvärtom. Om du har ett bra nyhetsbrev med bra innehåll och bra erbjudanden så vill med största sannolikhet dina prenumeranter ha ditt nyhetsbrev. Som sagt; du får testa dig fram för vad som fungerar bäst för dig.

7. När är bästa tidpunkten att skicka ut nyhetsbrevet?

Det är många som vill veta när man ska skicka ut nyhetsbrevet. Vilken tidpunkt är bäst? Det är en svår fråga som inte har ett rakt svar utan det beror på. Vad är syftet med nyhetsbrevet? Ska det generera försäljning? Fokuserar du på att skapa lojalare kunder? Kör du en kampanj? Vill du få många att delta i en tävling? Skickar du ut en enkät för att få svar på frågor? Generellt sätt kan vi dock säga att du ska undvika måndagar (fullt i inboxen efter helgen, möten, etc.) och fredag eftermiddag (då börjar vi tänka på helgen). Då är det alltså tisdag, onsdag eller torsdag som gäller. De dagar som sägs vara bäst enligt många tester är tisdagar och torsdagar. Gärna på förmiddagen innan lunch. Men det innebär också att många andra skickar på just de här dagarna. Vårt tips till dig är att du även i detta fall testar dig fram för att se vad som fungerar bäst för ditt företag.

8. Ska nyhetsbrevet vara långt eller kort?

Det beror på hur mycket du har att säga och vad som är intressant att veta för din målgrupp. Om du till exempel har fem erbjudanden och det finns något intressant att berätta om dem så bör du ge så mycket information som möjligt. Det betyder dock inte att du skriver en avhandling om varje produkt. Det kan räcka med några rader för att få folk att klicka sig vidare till din hemsida eller e-butik. Men om du har fem olika erbjudanden så kanske du tycker att nyhetsbrevet känns långt. Oroa dig inte över det. Skriv det som behöver skrivas för att få folk att klicka. Å andra sidan så kanske du har en tävling och då är det inte säkert att du behöver skriva så mycket. Det kan räcka med, ”Just nu har du chansen att vinna produkten X. Klicka här för att vara med och tävla.”. Plus tävlingsregler och kontaktinformation.

Share